Benchtraining

10-11-2023

Het nut van een bench

Een bench hoef je niet te beschouwen als een noodzaak, maar als iets wat kan helpen bij de opvoeding van je pup. Werkt het niet, is er niks verloren. Maar als het wel werkt, levert het je meteen een aantal praktische voordelen op.

In de eerste plaats is het een veilige rustplaats voor je pup. Als het wat te druk is in huis, door spelende kinderen of bezoek, kan je pup zich rustig terugtrekken op een plaatsje waar hij niet wordt gestoord.

Bovendien ben jij zeker dat hij 's nachts het ganse huis niet afbreekt terwijl je slaapt of je even weg moet. De bench voorkomt ongewenst gedrag waardoor de kans op probleemgedrag kleiner wordt.

Een pup bevuilt zijn nest niet, dus is dat ineens mooi meegenomen in de zindelijkheidstraining. Let wel, een bench is géén vervanging voor de zindelijkheidstraining. Toch helpt het wel: een pup die constant kan rondlopen, zal sneller moeten plassen dan een pup die rustig neer ligt in de bench.

Wanneer je even de deur uit moet kan je je pup met een gerust hart veilig alleen laten. Pas wel op dat je snel terug bent. Een jonge pup laat je best niet langer dan een uur alleen.

Bovendien kan het handig zijn wanneer je hond de bench gewend is wanneer hij een nachtje bij de dierenarts moet overnachten.

Uiteraard komt dat veilige plekje niet vanzelf. Wanneer de bench niet correct wordt aangeleerd, zal je pup hem echt niet leuk vinden en krijg je een jank/huil/blafconcert.

Eens op een positieve manier leren kennen, ervaart je pup de bench als een veilige plek waar hij tot rust kan komen.

Maar, eerlijk is eerlijk,  iedere hond is anders. Sommige honden hebben meer tijd nodig dan anderen om aan de bench te wennen, anderen hebben er echt geen klik mee. Belangrijk is om te leren kijken naar de signalen die je hond geeft.

Zoals gezegd, is de bench een nuttige aanvulling op je opvoeding. En als je hond er zijn veilige rustplaats van heeft gemaakt, kan je hem ook in zijn volwassen leven blijven gebruiken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn nut bewijzen op vakantie, omdat je hond dan zijn vertrouwde rustplek eenvoudig mee kan nemen.

Voorbereiding

Vooraleer je effectief met je benchtraining kan beginnen, zijn er een aantal spelregels:

  1. Kies een bench op maat van je volwassen hond. Je volwassen hond moet vlot rechtop kunnen staan en comfortabel kunnen liggen. Kies liever wat ruimer dan te eng.
  2. Verklein de bench tijdelijk naargelang de grootte van je pup. Aangezien je de bench koopt op maat van een volwassen hond, is hij in het begin nog veel te groot voor je pup. Om te voorkomen dat hij in de bench zal plassen, verklein je hem best door middel van een benchverkleiner  . Dat is een soort hek dat je in de bench kan vastzetten. Ook een plastiek bak zou dienst kunnen doen. Let wel op dat de bak niet kan omvallen, of dat de pup er achter vast zou kunnen komen te zitten.
  3. Maak de bench gezellig. Leg er een comfortabel kussen in, een zachte knuffel, een speeltje..
  4. Voorzie een hoes of deken om over de bench te leggen wanneer nodig. Dat zou je pup kunnen helpen wanneer hij zijn rust moeilijk kan vinden.
  5. Bepaal waar je je bench zal zetten. Kies een rustige plaats maar één waar je pup wel een inkijk heeft in de leefomgeving zodat hij indrukken kan opdoen. Zet de bench niet in de tocht, niet in een doorgang en niet naast een luidruchtige TV. Behoud deze plek en verhuis de bench niet telkens naar een andere plek. Dat kan voor verwarring zorgen bij de pup.

Introductie

Er is een verschil tussen dag en nacht.

Je zal merken dat je pup de bench 's nachts makkelijker accepteert dan overdag. 's Nachts is het rustig, slaapt zijn liefste mens dicht in zijn buurt en valt er dus verder niets te beleven. Overdag daarentegen, is het huis vol leven en zijn er allerlei geluiden en interessante dingen. Dan is de bench ineens een stuk minder aantrekkelijk.

Weet je nog dat het belangrijk was dat je je pup zo vroeg mogelijk bij de fokker ging ophalen?

De benchtraining is hier een belangrijke reden voor.

Vanaf dag één ga je immers al rustig aan de slag.

Overdag

Het gebruik van de bench overdag dient langzaam aan te worden opgebouwd. Tot de pup er helemaal comfortabel mee is en er idealiter vanzelf in gaat om te rusten, mag het deurtje open blijven. Dit voorkomt dat de pup de bench gaat mijden.

Stap 1:

  • Telkens wanneer de pup in slaap is gevallen, til je hem op en leg je hem in de open bench.
  • De maaltijden geef je vanaf dag 2 in de bench. (De eerste dag is nog alles nieuw en bekijk je of de pup wil eten en laat je hem even aan zijn nieuwe omgeving wennen). Je kan hierbij de voerbak in de bench plaatsen, of je strooit de brokken uit over de ganse bench. Een hond vindt het heerlijk om achter zijn voer te "jagen".
  • Doorheen de dag geef je hem ook 2 snacks in de bench, bijvoorbeeld een kauwbeentje of een gevulde Kong. Probeer te bekomen dat je pup de snacks in de bench blijft opeten. Komt hij eruit, begeleid je hem er rustig terug naar toe (lokken met de snack).
  • Bij deze stap blijft het deurtje in elke omstandigheid open.

Stap 2:

  • Telkens wanneer de pup moe is en wil gaan slapen, begeleid je hem met een snack naar de bench. Het doel is dat hij de snack daar op eet en vervolgens in slaap valt in de bench. Het kan helpen de pup mentaal en fysiek te vermoeien alvorens hem naar de bench te begeleiden. Voorbeeld hiervan is een lichte training gevolgd door een wandeling, qua duurtijd aangepast aan de leeftijd van je pup.
  • De maaltijden geef je nog steeds in de bench.
  • Leg af en toe zijn favoriete speeltje in de bench en kijk of hij er daar ook mee wil spelen.
  • Mik op het verrassingseffect: stop af en toe onverwacht eens iets lekkers voor hem in de bench. Hoe tof is het voor hem om dit terloops te ontdekken!
  • Als de pup op een snack kauwt, kan het deurtje al eens eventjes toe. Zorg wel dat hij goed aan het kauwen is vooraleer je het deurtje toe doet en doe het deurtje weer open voor hij uitgekauwd is.
  • Wanneer de pup in slaap is, doe je het deurtje nu ook toe. Zorg er voor dat je het deurtje onmiddellijk open maakt als hij wakker aan het worden is. 

Stap 3:

  • Als de pup moe is (mentaal én fysiek, dit bereik je door eerst wat te trainen of aan socialisatie te doen en een wandeling te maken), begeleid je hem naar de bench met een snack en je doet het deurtje toe. De pup gaat nu normaal vlot slapen.
  • Het eten geef je nog steeds in de bench.
  • Als je pup tussendoor een snack krijgt, leid je hem naar de bench en doet het deurtje toe. Eens de snack op, doe je het deurtje weer open nog voor je pup kan protesteren.

Stap 4:

  • Als het goed is gaat je pup nu af en toe vanzelf in de bench om te rusten. Laat hierbij het deurtje af en toe open, en af en toe een momentje dicht.
  • als je pup iets te doen heeft (strooi bijvoorbeeld zijn brokken in de bench of geef een snack), gaat het deurtje dicht en ga je even de kamer uit. Begin met een paar seconden en bouw op. Hou rekening met de duurtijd dat je pup eet. Kom terug voor de snack of het eten op is. 

Stap 5:

  • Idem stap 4 maar nu bouw je verder op. Je zet je pup in de bench als hij moe is (mentaal en fysiek), geef een veilige snack en gaat dan de kamer uit. Bouw de tijd op van 5 minuutjes tot een half uur, waarbij je het huis niet verlaat maar in een andere ruimte blijft. 

Stap 6:

  • Als je nu even weg moet (maximaal een half uurtje tot - indien de pup er gewend aan is - maximaal een uurtje omwille van de zindelijkheid) zet je de pup in de bench nadat je hem eerst mentaal en fysiek hebt vermoeid.
  • De maaltijden wissel je af : in de bench of daarbuiten
  • De slaapjes overdag hou je nog in de bench met de deur dicht.

's Nachts

  • 's nachts zijn er minder prikkels dan overdag en is je hond in normale omstandigheden rustiger. Bovendien slaap je de eerste dagen pal naast je hond zodat je op die manier ook bevestiging aan hem biedt.

  • 's Nachts mag vanaf dag één het deurtje al dicht. Zacht piepen kan geen kwaad, dat kan je even laten gebeuren. Misschien valt je pup zo vanzelf in slaap. Begint het piepen indringender te worden, of gaat het over tot janken, huilen of blaffen, dan moet je ingrijpen. Maak in eerste instantie je aanwezigheid duidelijk: hoesten, luidruchtig omdraaien in bed, tot even kalmerend toespreken of je hand even in de bench steken om hem te laten voelen dat je er nog steeds bent. 

  • Voor sommige pups is dat helaas niet voldoende, waardoor je niet anders kan dan het deurtje openmaken. Het nadeel hiervan is dat je je pup steeds weer terug in de bench moet leggen wanneer hij er weer uit klimt. Dat levert je jammer genoeg een paar slapeloze nachten op maar de volhouder wint..

Volwassen hond

  • Omwille van de beperkte bewegingsvrijheid is het aangewezen de hond niet langer dan 2 uur aansluitend in de bench te laten. Hij kan Immers enkel liggen en rechtstaan in de bench.
  • Overdag kan nu de bench gewoon open blijven staan. Je hond zal zelf kiezen waar hij gaat liggen.
  • Sommige honden zitten als ze volwassen zijn niet graag meer in de bench en dat is oké. Door het benchgebruik als pup heeft je hond geleerd om rustig te zijn als hij even alleen wordt gelaten. Andere honden verkiezen de veilige besloten ruimte van de bench om hun rust te vinden.

Tips en tricks

Je hebt alles gedaan volgens het boekje, en toch boek je geen vooruitgang. Wat nu?

Ook een hond heeft zijn voorkeuren. Soms is het zoeken hoe het komt dat hij geen fan wordt van de bench.

Je kan:

  • de bench eens in een andere ruimte zetten
  • het kussen veranderen (zacht <-> hard, kussen <-> deken)
  • de metalen bench veranderen door een kunststof of stoffen exemplaar
  • een gedragen T-shirt in de bench leggen als geruststelling voor de pup
  • een verstuiver Adaptil installeren in de omgeving van de bench (adaptil zorgt voor de vrijgave van feromonen die ook door de moederhond worden vrijgegeven om de pups een veilig gevoel te geven)

Wat als je pup midden in de nacht wakker wordt, je laat hem een plasje doen en nadien is hij klaarwakker en begint hij te spelen?

Probeer het nachtelijk toiletbezoek zo saai mogelijk te maken. Maak zo min mogelijk licht, praat nauwelijks en hou het zo kort mogelijk. Neem je pup desnoods op na de plas en leg hem weer in de bench. Heeft je pup nog last met rust vinden? Ga dan even stil naast hem zitten tot hij weer rustig wordt.

Mag je je pup in de bench zetten nadat hij ongewenst gedrag vertoonde?

Ja en nee. Wanneer je emoties hoog oplopen en de stoom uit je oren komt, is het geen goed idee om al roepend en vloekend een pup in een bench te zetten, met een luide klap het deurtje dicht te doen en stampvoetend weg te lopen.

Het kan ook anders. Je merkt ongewenst gedrag, je verdringt al je frustraties, neemt de pup rustig op en zet hem even in de bench met iets om te kauwen. Vervolgens wandel je rustig weg en gaat in een andere kamer even afkoelen.

Dat laatste kan prima. Vaak wordt het vervelende gedrag van je pup veroorzaakt door vermoeidheid. Wanneer je hem dan in de bench zet, win je op twee manieren. Je doorbreekt zijn vervelende gedrag én je verplicht hem om de broodnodige rust te nemen.

Wat als het écht niet lukt?

Zoals alles wat nieuw is, moet je het de nodige tijd geven. Zolang je vooruitgang boekt, hoe klein ook, kan je blijven trainen op maat van je hond. Maar wat als er geen vooruitgang is, integendeel, zelfs eerder een achteruitgang?

Sommige honden vinden de bench inderdaad echt helemaal niks. In dat geval doe je je hond er geen plezier mee om het te blijven volhouden. Indien je twijfelt of je hond je woonkamer zal slopen wanneer hij alleen is, kan je gebruik maken van een puppy-ren. De aanpak is dezelfde dan de benchtraining, maar een ren is ruimer waardoor je hond toch wat meer vrijheid ervaart.

Loop je ergens tegenaan? 

Neem contact op en we gaan samen aan de slag. 




benchverkleiner: