Welkom Thuis, nieuwe vriend

29-10-2023

En dan… is het zover! Je nieuwe vriendje komt naar huis. 

Er zijn een aantal ULTRA belangrijke zaken die een pup een goede start kunnen geven. Die licht ik hierna graag even toe.

Ga je pup 's morgens zo vroeg mogelijk halen. Hoe langer de dag die jullie samen doorbrengen, hoe beter voor de nacht. Het geeft je pup de kans om al een beetje te wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Hou de komende weken vast aan dezelfde deo en parfum. Je wil dat je pup je geur zo snel mogelijk overal herkent.

Je "ontvoert" de pup uit zijn vertrouwde omgeving. Jullie zullen een band krijgen, maar zoiets vraagt tijd. De eerste dagen zal je pup het moeilijk hebben. Probeer hem zoveel mogelijk liefde te geven. Wees geduldig maar toch ook consequent. Wat hij vanaf dag één mag, neemt hij voor waarheid aan en je krijgt het er nog moeilijk uit.

Voorkom dat je pup in de fout gaat: probeer op voorhand het resultaat te voorspellen.

Hou je pup de eerste dagen zoveel mogelijk in huis en maak zelfs die ruimte nog niet zo groot. Bedenk dat je pup de wereld enkel bij zijn fokker heeft gezien. Jouw huis is hem vreemd. Hij krijgt enorm veel nieuwe prikkels binnen en moet die kunnen verwerken. Eens hij aan die prikkels is gewend, kan je zijn leefomgeving uitbreiden.

Laat hem in het begin enkel vrij in een omheinde tuin. Indien te groot, beperk de ruimte.

Probeer de eerste week geen bezoek te ontvangen. Een nieuwe pup voorstellen aan familie en vrienden is verleidelijk, maar niet bevorderlijk voor de gemoedstoestand van de pup.

Zindelijk maken

Elke hond wordt quasi vanzelf zindelijk tegen de leeftijd van 2 jaar. Honden hebben een voorkeur om hun behoefte buiten te doen. Helaas kan een pup nog niet goed aangeven dat hij naar buiten wil en kan hij zijn blaas en darmen nog niet goed controleren.

Wil je hem snel zindelijk krijgen, is het een kwestie van op tijd zijn:

- elk uur uitlaten

- plasmomentjes: - 15 minuten na het eten

                             - 5 minuten na de start van een spel

                             - aan het einde van het spel

                             - bij een door de pup spontane spelonderbreking

                             - wanneer hij wakker wordt na zijn slaapje

Beloon niet wanneer hij een plasje of kakje doet, met uitzondering van een zachte "flink". Je wil namelijk niet dat de beloning de plas in de weg gaat staan. Het zou de eerste pup niet zijn die een klein plasje buiten doet om de beloning te krijgen en daarna vergeet verder te doen. Waarna de rest er dan binnen nog uit komt..

Wandelen

Je pup zal de eerste weken misschien niet willen wandelen. Dat is perfect normaal. Buiten zijn er nog te veel prikkels zodat hij zich niet comfortabel voelt. Er is geen enkele hond die na een jaar nog niet graag wandelt, mits hij geen trauma heeft opgelopen door een overdosis prikkels.. Laat hem rustig wennen en laat hem uit in de tuin. Wanneer hij open staat voor wandelen, neem hem dan mee aan een lange 5 meterlijn indien mogelijk. Trekken aan de lijn wordt op die manier zoveel mogelijk voorkomen. Kies er bv bewust voor om hem dan met de auto naar het park te rijden om de drukke baan ernaar toe te vermijden.


Hou je aan de 5 minuten regel, een pup mag slechts 5 minuten per levensmaand wandelen! Dit is de eerste maanden zeker van belang. 

Zijn botten en gewrichten zijn nog in volle groei en zijn skelet is nog niet aan elkaar gegroeid. Dat zie je goed op de foto hiernaast.

Overbelasting betekent gewrichts- en botproblemen op latere leeftijd.

Rust

Cruciaal voor je pup is slapen! Hou voor ogen dat een pup 18 tot 20 uur per dag moet slapen. Dat wil dus zeggen dat hij over de ganse dag maximum 4 tot 6 uur wakker is om indrukken op te doen, die hij vervolgens in zijn slaap zal verwerken. Wanneer hij de kans hiertoe niet krijgt, gaat hij lastig doen: bijten, nerveus rondrennen, blaffen… 

Wanneer je pup slaapt, neem je hem op en draagt hem naar zijn slaapplaats. Laat voorlopig het deurtje van de bench nog open. Blijf bij hem tot je zeker weet dat hij slaapt. Zet de radio dan wat harder, maak wat extra geluid. Je wil immers dat straks je pup ook doorslaapt wanneer jij je huishouden doet.

 Een gouden tip: wanneer de pup zijn rust niet zelf zoekt, verplicht hem ertoe. Zet hem in de bench met een deken erover heen, of, indien de bench nog niet voldoende gekend, ga naast zijn mand zitten en blijf bij hem tot hij slaapt. Uiteindelijk vinden jullie wel een routine in de dag.

Trainen

Vijf minuutjes trainen per sessie is voor je pupje meer dan genoeg. Dan een rustmomentje inlassen en nadien terug vijf minuutjes. Je pup heeft tijd nodig om te begrijpen wat je van hem vraagt en dat kost hem energie. Train in een zo prikkelarm mogelijke omgeving. Iemand extra in de kamer, de radio wat hard, de TV aan.. het zijn allemaal prikkels die hem zullen afleiden van zijn aandacht voor jou.

Socialisatie van je pup

Tot de leeftijd van 12 weken is een pup heel vatbaar om dingen op te nemen. Dit geldt zowel voor positieve als negatieve indrukken. 

Overdoe echter niet op een te korte termijn, je hond zal zijn hele leven blijven leren. Teveel in één keer, bereikt net het tegenovergestelde dan wat je wil bereiken. 

Voor meer hierover, bekijk het artikel over socialisatie. 

Loop je ergens tegenaan?

Neem contact op en we gaan samen aan de slag.